Uppdatering och stängning av bana!

Så var det dags!

Söndagen den 28/10 blir tyvärr sista dagen för spel i år och säsongen har nått sitt slut, för vissa är det början på en lång paus i vintermörkret och för andra är det starten på kommande golfsäsong med inomhusträning, spel på vinterbanan eller kanske till och med en resa till varmare breddgrader för att njuta av golfspelet en stund till.

 

2018 går nog till historien över hela landet som en av de torraste somrarna vi har haft. Många Greenkeepers inklusive mig själv har haft det tufft att kunna presentera en fin bana och i många fall har bevattningen endast koncentrerats på tees och framförallt greener då bevattning på fairways tar upp alldeles för mycket tid och framförallt vatten för de som har begränsat av det.

I vårat fall har vatten inte varit en faktor som för många andra, dock så har bevattningssystemet fått bekänna färg ordentligt och många problem har uppdagats under en sån här sommar. Då inte så mycket har gjorts sen sent 80-tal så har vi jobbat mest med att byta ut gamla spridare och omplacerat dessa samtidigt för att de haft en väldigt dålig täckningsgrad och spridit vatten där det inte var tänkt att de skulle vattna, tees och greener framförallt. Detta jobb är långt ifrån färdigt så det kommer att fortsättas med in på säsongen 2019 så att vi är bättre förberedda på längre torrperioder, dock tror jag personligen inte att nästa säsong kommer att bli lika extrem som den här har varit men nog kommer det fler torra somrar inom en snar framtid!

Denna höst tycker jag dock har bjudit tillbaka med bra väder, banan har lyckats läka ihop hyfsat bra och gett fina färger och spelytor!

 

Förra veckan drabbades vi precis som många andra banor i området av väldigt mycket svampskador på tees, fairways och greenområden, troligtvis pga det varma och fuktiga vädret som var både på dagarna och nätterna. Våra greener har dock klarat sig hyfsat bra och det är bara nån enstaka svampfläck på några greener som ligger mycket i skugga nu på hösten.

Höstluftningen och dressning av greenerna är nu avklarat, där fick vi mycket hjälp av frivilliga att skyffla ihop hålpluggarna så att vi hann bli klara innan helgen, stort tack till alla som var med för den insatsen.

För ett par veckor sen påbörjade vi grävning av våra diken och vattenhinder, ta gärna en extra titt på det när ni går förbi. Det arbetet kommer än så länge att fortsätta under nästa vecka också. Hittills är jag väldigt nöjd med grävningen då vi fått snyggare kanter på dikena, fått fram fina vattenhinder så de syns ordentligt och många dräneringsrör har kommit fram så vi förhoppningsvis får lite torrare och stabilare mark utefter dikena.

De flesta av mina banarbetare slutar sista oktober, en eloge till dom för bra kämpat denna säsong! Innan de slutar ska vi se till att plocka in allt material från banan efter helgen och ordna till en vinterbana på 9-hål. Vi ska låna en större modell av kompressor och tömma bevattningssystemet och plocka in sugledningar från pumphuset. Jag kommer att fortsätta behandla greenerna med lite gödning och järn så länge vädret tillåter för att stärka gräset så mycket jag kan innan kylan har tagit fäste.

Under vinterperioden ska vi precis som förra vintern med hjälp av servicegänget och frivilliga rensa bort lite mer träd på ställen där det är lite problem med för mycket skugga på vår och höst när solen inte står så högt.

När det kyligare vädret börjar ta plats så kryper jag in i verkstaden och påbörjar ordentlig service på alla våra maskiner så att de är rena, fina och redo för en ny säsong i vår.

 

Nu börjar jag se fram emot en lite lugnare och förhoppningsvis snöfylld (jul?) vinter. Så håller vi alla tummarna om en enklare och kanske lite tidigare säsongsstart nästa år med stabilare väder både vår och sommar!

 

Stort tack för den här säsongen!

 

Med Vänliga Hälsningar

Banchef

Andreas Manninen