Sommaruppdatering från Banchefen!

Det märks att vi är mitt i sommarsemestern när dagarna fylls upp mer och mer i tidsbokningen av både gäster och medlemmar som vill nyttja vår bana för en härlig golfdag, det märks även på att vi banarbetare får börja tidigare och tidigare på morgnarna för att hinna med allt.

Det lät negativt kanske men det är i mitt tycke precis så det ska vara. En fullbokad bana brukar oftast betyda att det är en fin/populär bana, så det är vi nöjda med.

Banstatusen är förhållandevis bra med tanke på att vi verkar vara inne i den torraste period vi har haft på väldigt många år. De finklippta delarna (tee, fairway och green) håller vi torrfläckarna borta så gott det går med bevattningen. Fairways börjar ta ordentligt med stryk av torkan pga den behöver mer vatten, likaså vissa tees och ett fåtal greener har en del torrfläckar. Pga detta så har vi börjat bli lite försiktigare med klippning så vi kör fw och tees 2ggr i veckan mot normala 3ggr, kanske kommer vi t.o.m gå ner på 1gång/vecka. Greenerna klipper vi ungefär varannan dag och ibland även med tre dagars mellanrum, så vältar vi istället de dagar vi inte klipper.

När det är varmt och soligt kan man tro att gräset har det bra men riktigt så är det inte tyvärr. När det är såhär torrt så blir gräset väldigt stressat och man bör vara försiktig med skötselåtgärder (som klippning) som stressar gräset ytterligare.

Vi är ute och handvattnar framförallt tees och greener så mycket vi kan för att torrfläckarna inte ska bli större och sprida sig alltför mycket. Det här kan dessvärre medföra att vi säkerligen är lite i vägen för golfspelet ibland, hoppas ni har överseende med detta.

Bevattningen har fungerat rätt så bra fram tills för ett par veckor sedan då vi hade ett stambrott på 16:e vid bunkern, det är dock åtgärdat nu. Efter det fick vi ytterligare en läcka vid stora rishögarna bredvid grusvägen som går från klubbhuset och bortåt 11:an, det är också åtgärdat. Men samtidigt fick vi även problem med våra pumpar där en började läcka vatten och inte kunde pumpa ut något, så för tillfället kör vi endast en pump som får kämpa så gott det går tills vi har fått klart hur vi ska lösa läckaget på den andra pumpen. Ska det bli bevattningsproblem så blir det ju självklart när det är som torrast *suck*.

12:ans tee som jag nämnde i förra brevet har växt på riktigt bra och det ser fint ut. Så snart ska vi börja klippa ner den stegvis så att vi kommer ner till teehöjd så förhoppningsvis blir den spelklar framåt augusti.

Det var allt för denna gång, nu ser jag personligen fram emot kommande KM som spelas 5-6:e aug där jag ska försvara titeln. Det blir dock en tuff uppgift med det lilla golfspel jag hunnit med och samtidigt många andra duktiga golfare som säkert gärna slår mig på fingrarna just den helgen. Men jag kommer banne mig få dom att kämpa ordentligt för de!

Tack för denna gång!

Banchef Andreas Manninen