Banöppning!

Hej alla medlemmar!

Nu så var det dags, och snabba bud blev det.

Imorgon onsdag 1/4-2020 öppnar vi för spel på sommargreenerna (obs inget tidigt april skämt ;-P) och säsongen 2020 kommer äntligen igång!

Det var egentligen sagt öppning till lör 4/4, men vi smygstartar lite. Bokningen är öppen och möjligt att boka redan kl 06:00, MEN, tänk på att det troligtvis kommer vara lite frost på onsdag morgon då det ska vara nedåt 0 grader på natten. Så det kommer antagligen inte vara möjligt att komma ut och spela alltför tidigt.

 

Vi kommer även börja denna säsong med några annorlunda men ack så viktiga regler pga den rådande Corona virus situationen, det är följande:

 

– obligatorisk flagga i (betyder att flaggan får sitta kvar i hål i alla lägen och ingen rör den. Plocka upp bollen ur hål med handen och handske på)

– inga krattor kommer att finnas i bunkrarna (försök att i bästa mån jämna ut sanden med sko eller klubba där man har gått och slagit)

 

– inga bolltvättar finns ute på banan (för att minimera smittorisken när alla tar i dom)

 

– byt inte scorekort med varandra (samma princip som med bolltvättar, bättre att en för scorekortet ensam eller att man använder sin egna telefon och skriver upp score i)

 

Utöver det är det rent sunt förnuft som gäller och jag tror att ni alla redan är införstådda i de regler och förhållningar som myndigheterna har satt i samhället, så låt oss föra över det till golfbanan också så kommer det att gå fint!
Finner ni mig eller nån annan banarbetare ute på banan och undrar något, tveka inte att fråga oss.

Nu öser vi i en massa birdies!

 

Varmt välkomna!

 

Med vänlig hälsning, 

Banchef Andreas Manninen

Säsongslut!

Så var vi framme!

Dit ingen egentligen vill komma, men i detta avlånga land så måste vi möta vintern och dess mörker förr eller senare.

Söndag 27/10 är sista dagen att nyttja banan med sommargreener och därefter stänger vi banan. Förhoppningsvis kan vi få ut ett 9-håls vinter bana så snart som möjligt.

Varför vi stänger banan är mycket pga att det är väldigt blött och geggigt där ute. Dessutom har vi tyvärr fått en hel del svampinfektioner i det här blöta och solfattiga väder vilket inte är bra. Vi kommer även att sätta igång att djuplufta greenerna under vecka 44 då vi hyr en maskin för det ändamålet, efter de kommer inte greenerna att vara särskilt spelbara.

Det är fördelaktigt om gräset och greenerna kan få vila från spel och tramp så mycket som möjligt innan vintern kommer antågande och att vi hinner göra våra invintrings åtgärder i lugn och ro, tror och hoppas att det finns förståelse för det bland våra medlemmar.

Men jobbet tar inte slut med att invintrings åtgärderna är gjorda. Då är det dags att sätta igång och rengöra, serva och rusta maskinerna inför nästa säsong. Även slipning av alla aggregat ska hinnas med under de kalla månaderna.

Servicegruppen och frivilliga kommer att fortsätta mycket med slyröjning och rensning av våra omkringliggande områden, den hjälpen är vi otroligt tacksamma för då det är sånt vi inte riktigt hinner med själva på banan.

 

Med det sagt så önskar jag er alla en snörik och härlig vinter med mycket kyla och solsken!

Vi ser fram emot säsongen 2020 med klubbor som blivit putsade på och en swing som vilats i form!

 

Med Vänliga Hälsningar

Banchef

Andreas Manninen

 

Städdag på golfbanan

Vi var ca 30 medlemmar som dök upp kl 10 på söndagsförmiddagen med arbetshandskar och lövkrattor i hösta hugg, för finputsning av i första hand Green-och tee områden. Stämningen var god och resultatet blev mycket bra. Tillsammans med allt som gjorts under vintern, tack vare ett antal entusiaster som ihärdigt jobbat med att rensa bort sly och buskage, kan vi nu bjuda medlemmar och gäster på en bana i toppskick, när det är dags för spel.

Vårkänslor!

Så där ja, då var vi tillbaka efter detta eviga mörker som kallas vinter! Klockan är framställd, ljuset håller sig längre på dagarna och våren är igång. Alla växter börjar sträcka på sig och visa lite färg. Det var nästan att jag trodde våren var igång redan i februari när vi hade en vecka med strålande väder men nä, jag borde ha vetat bättre. Våren är som vanligt inte känd för stabilt väder.

Jag ska inte dra ut på nånting nu så jag tar det på en gång, nu har vi preliminär bokat en öppningsdag av banan. Lördag den 13/4 slår vi upp portarna på banan och kör igång säsong 2019!

Det enda vi behöver hålla tummarna för är att vädret är med oss och att det inte blir nåt bakslag med för många minusgrader som inte tillåter golfspel.

Vi har lite saker som ska hinnas med och bli klart innan dess. Djupluftning av greener har gjorts, de ska sen klippas och snyggas till en gång och sen ska dom dressas och jämnas till. Bevattningen har startats men det har börjat med lite problem både nere i pumphuset där ett rör till ena pumpen läcker och så har vi fått ett läckage i stamledningen på 1:an som vi har grävt upp och ska åtgärda. När det är färdigt och vi kunnat fylla ledningarna med vatten måste vi köra alla spridare och se så att de går som de ska och inget är trasigt. Nästa vecka ska vi även installera en ny pumpstyrning som ska göra att pumparna körs mer samtidigt vilket resulterar i att alla pumpar går med lättare belastning och de inte behöver köras så hårt var för sig. De är rätt gamla pumpar men kanske får dom ytterligare ett par år till i tjänst tack vare denna styrning.

Banan ser helt ok ut efter vintern, greenerna har några få svampskador. Vissa mer än andra men generellt ser det bra ut. Tittar man på t.ex 1:an, 2:an och 5:ans greener så skulle vi ha kunnat öppna redan förra veckan för de ser friska och bra ut. Men vi har ju som vanligt de andra greenerna som exempelvis 3, 4 och 12 som ligger lite sämre till och har en del ytor där det legat is en längre tid, långvarig skugga och seg uppvärmning så gräset vill inte riktigt komma igång. Förhoppningsvis kommer luftningen och dressningen hjälpa uppvärmningen av dessa lite så det börjar hända något.

3:ans green har även drabbats av hjortar (kanske?) som haft nån sorts dansparty där så den har blivit lite tilltufsad. Den bör dock repa sig när gräset kommer igång och växa och vi hjälper till med dressning och gödning.

Just på spelytorna har det inte gjorts så mycket under vintern, dock runtomkring i skog och mark. Vi har haft ett superduktigt gäng som röjt både träd och sly men även räfsat och plockat ihop allt skräp så det blivit rent och snyggt. Jag tror det kommer kännas mer öppet och rent efter kanterna runt banan. Det har också varit en maskin av större modell som röjt granskogen på kullen mellan 12,13 och 14. Jag hoppas det kommer ge bl.a. 12:ans green lite mer tillströmning av luft då den ligger lite väl skyddad där inne.

 

Det var allt (tror jag) för denna gång. Och precis som alltid, undrar ni något över banan, skötseln eller annat för den delen så tveka inte att fråga om ni ser mig. Man kan aldrig få tillräckligt med kunskap!

 

Mvh

Andreas Manninen

Banchef

Uppdatering och stängning av bana!

Så var det dags!

Söndagen den 28/10 blir tyvärr sista dagen för spel i år och säsongen har nått sitt slut, för vissa är det början på en lång paus i vintermörkret och för andra är det starten på kommande golfsäsong med inomhusträning, spel på vinterbanan eller kanske till och med en resa till varmare breddgrader för att njuta av golfspelet en stund till.

 

2018 går nog till historien över hela landet som en av de torraste somrarna vi har haft. Många Greenkeepers inklusive mig själv har haft det tufft att kunna presentera en fin bana och i många fall har bevattningen endast koncentrerats på tees och framförallt greener då bevattning på fairways tar upp alldeles för mycket tid och framförallt vatten för de som har begränsat av det.

I vårat fall har vatten inte varit en faktor som för många andra, dock så har bevattningssystemet fått bekänna färg ordentligt och många problem har uppdagats under en sån här sommar. Då inte så mycket har gjorts sen sent 80-tal så har vi jobbat mest med att byta ut gamla spridare och omplacerat dessa samtidigt för att de haft en väldigt dålig täckningsgrad och spridit vatten där det inte var tänkt att de skulle vattna, tees och greener framförallt. Detta jobb är långt ifrån färdigt så det kommer att fortsättas med in på säsongen 2019 så att vi är bättre förberedda på längre torrperioder, dock tror jag personligen inte att nästa säsong kommer att bli lika extrem som den här har varit men nog kommer det fler torra somrar inom en snar framtid!

Denna höst tycker jag dock har bjudit tillbaka med bra väder, banan har lyckats läka ihop hyfsat bra och gett fina färger och spelytor!

 

Förra veckan drabbades vi precis som många andra banor i området av väldigt mycket svampskador på tees, fairways och greenområden, troligtvis pga det varma och fuktiga vädret som var både på dagarna och nätterna. Våra greener har dock klarat sig hyfsat bra och det är bara nån enstaka svampfläck på några greener som ligger mycket i skugga nu på hösten.

Höstluftningen och dressning av greenerna är nu avklarat, där fick vi mycket hjälp av frivilliga att skyffla ihop hålpluggarna så att vi hann bli klara innan helgen, stort tack till alla som var med för den insatsen.

För ett par veckor sen påbörjade vi grävning av våra diken och vattenhinder, ta gärna en extra titt på det när ni går förbi. Det arbetet kommer än så länge att fortsätta under nästa vecka också. Hittills är jag väldigt nöjd med grävningen då vi fått snyggare kanter på dikena, fått fram fina vattenhinder så de syns ordentligt och många dräneringsrör har kommit fram så vi förhoppningsvis får lite torrare och stabilare mark utefter dikena.

De flesta av mina banarbetare slutar sista oktober, en eloge till dom för bra kämpat denna säsong! Innan de slutar ska vi se till att plocka in allt material från banan efter helgen och ordna till en vinterbana på 9-hål. Vi ska låna en större modell av kompressor och tömma bevattningssystemet och plocka in sugledningar från pumphuset. Jag kommer att fortsätta behandla greenerna med lite gödning och järn så länge vädret tillåter för att stärka gräset så mycket jag kan innan kylan har tagit fäste.

Under vinterperioden ska vi precis som förra vintern med hjälp av servicegänget och frivilliga rensa bort lite mer träd på ställen där det är lite problem med för mycket skugga på vår och höst när solen inte står så högt.

När det kyligare vädret börjar ta plats så kryper jag in i verkstaden och påbörjar ordentlig service på alla våra maskiner så att de är rena, fina och redo för en ny säsong i vår.

 

Nu börjar jag se fram emot en lite lugnare och förhoppningsvis snöfylld (jul?) vinter. Så håller vi alla tummarna om en enklare och kanske lite tidigare säsongsstart nästa år med stabilare väder både vår och sommar!

 

Stort tack för den här säsongen!

 

Med Vänliga Hälsningar

Banchef

Andreas Manninen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppdatering från banchefen!

Sköna maj!

Så brukar man ju säga och denna gång stämmer ju uttrycket till 110%. I alla fall om man är en sommarsugen badfantast. Själv har jag redan hunnit badat ett par gånger vilket inte hör till vanligheterna, men det är tack vare mina små barn som blir helt vanvettiga när dom kommer nära vatten och ser chansen att slänga sig i, så ur den aspekten så tackar jag för att maj månad bjudit på denna högsommarvärme.

 

Som skötare av en golfbana dock så kan jag inte påstå att det varit helt i linje med mina önskemål vädermässigt, i början var solen och värmen alldeles utmärkt och få för att gräset skulle sätta igång och växa ordentligt så att vinterskadorna läckte ihop men nu har avsaknaden av regn har satt sina spår på stora delar av banan.

Nåt som är svårt t.o.m för mig att komma ihåg under denna “vårstart” är att det endast är 1 månad sen vi öppnade banan och att vi innan dess hade en extremt vinterseg och kall april med några utslagna greener och mycket svampskador på sina ställen. Så det har varit en ordentlig väderomställning från att vi öppnade banan.

 

Nu lämnar vi vädersnacket och går till vad som hänt denna månad. Vi började säsongen med stora bevattningsproblem då de som grävde för fiber genom banan lyckades gräva av både kablar och stamledningar på vissa ställen. När vi lagat stamledningen så kom efterspelet när rör och spridare blev fulla med grus och större plastbitar från stambrottet, och det har hållit i sig fram till nu då jag tror och hoppas att det sista är överspelat. Vi har grävt upp en liten bit ledning på 4:an pga att det varit stopp i röret, så jag har lämnat det öppet med mening utifall det skulle komma mer sten och skräp dit. Men det ska snart läggas igen.

Utöver det så har det varit ett par maskinhaverier som tagit tid att åtgärda, ruffklipparen som exempel var ur funktion en hel vecka som många av er säkert märkte när man helt plötsligt nästan var tvungen att träffa fairway för att ens hitta bollen.

För ca 2 veckor sen var vi ute och stödsådde alla greener med nya gräsfrön, detta ska göras en gång till framåt augusti-september. Anledningen är att få in lite nyare bättre grässorter i greenerna som förhoppningsvis ger lite bättre kvalité och gör att de klarar vintern lite bättre.

Handvattning pågår i skrivande stund för fullt för att försöka hålla de värsta torrfläckarna borta, det märks väldigt väl på bland annat vissa tees att bevattningen inte gör sitt jobb. Mycket pga spridarna sitter helt felplacerade och inte täcker de gräsytor de är menade för att göra. Men med den lilla personalstyrka vi har ihop med att vi har fått många oplanerade saker att ta hand om så hinner vi helt enkelt inte med att åtgärda problem som att omplacera spridare m.m,  utan vi får försöka släcka de värsta “bränderna” i hopp om att regnet letar sig hit inom snar framtid.

Bunkrarna är på gång att fyllas på med en del sand så att de snart ska kunna vara både finare att titta på och bättre att spela ur.

I samband med denna torka så har gräset börjat lugna ner sig lite i tillväxt nu, så jag säger med stor försiktighet att förhoppningsvis får vi lite tid över och åtgärda vissa problemområden som vi har när vi slipper klippa lika ofta.

 

Jag säger tack för denna gång och nu ska jag googla olika typer av regndanser så får vi se om det är nån av dom som funkar!

 

Med Vänlig Hälsning

Andreas Manninen

Banchef

 

 

Nu är damernas servicegäng igång!

På tisdagen kunde man se tre glada damer som jobbade energiskt med att snygga upp husvagnsparkeringen. Våra damer har tagit initiativ till ett servicegäng som ska hjälpa till med finputsning av vår anläggning. Idag var det Christina, Helena och Annicka som var på plats, men de vill nog gärna ha hjälp av flera. Varje tisdag kl 9 träffas man och kommer överens om lämpliga arbetsuppgifter.

Damerna är välkomna till servicegruppen!

Varje tisdag kl. 09.00 träffas en servicegrupp vid maskinhallen. Det finns jobb som vi damer kan göra på banan, i klubbhuset och utanför klubbhuset. Alla insatser, små som stora, lång tid eller kortare tid, är välkomna. Du avgör själv! Tag gärna med kaffe!
Helena Eriksson är ansvarig för gruppen, Andreas M bestämmer vad som ska uträttas.

Städdag på banan

Ca 40 medlemmar ställde upp på städdag i söndags och gjorde ett jättebra jobb med att snygga upp runt greener och tee.
Efteråt blev det välförtjänt belöning i form av korv och dricka innan man spelade 9 hål.