Uppdatering Banchefen

Hej allesammans!

“Sköna Maj” var tydligen senaste inlägget så här behövs det en uppfräschning. Det har varit både körigt och rörigt en speciell sommar som denna så informations läget har tyvärr hamnat i lite skymundan.

Nu är vi istället inne i starten på slutet av sommaren (jag vet det låter lite deprimerande), men augusti/september kan likväl med lite tur bjuda på strålande golfväder och inte minst fantastiska banor att spela på. Banan just nu tycker jag ur ett rent skötsel och yrkesmässigt perspektiv ser superfin ut, och eftersom jag dessvärre inte hunnit spela en hel runda ens så hoppas jag att ni som spelar tycker den är lika bra ur ett spelmässigt perspektiv.

Sommaren har ändå bjudit på en mer klassisk svensk sommar med en del regnskvättar blandat med sol, i början på Juni dock så såg det ut som att det skulle bli en väldigt svettig och torr sommar. Då hade inte vi som jobbar med gräsvård varit lika glada.

Som nämnt tidigare så har det minst sagt varit en speciell sommar hittills med denna pandemi vi för tillfället lever i, men golfspelet verkar vara det som drabbats minst om ens nåt av detta. För herrejösses vad golfspel det har varit, speciellt nu när semesterperioden har varit igång. Positivt för det mesta men det har stundtals varit svårt för oss på banan att anpassa oss till detta ökade spel. Planeringen blir rörig och annorlunda, vissa skötselåtgärder blir inte gjorda i tid som önskat, och om det minsta lilla strular på morgonen så hinner vi inte iväg och hålla avstånd till de första golfarna och vi blir tvungna att åka i cirklar ibland för att störa så lite som möjligt. Vi alla i banpersonalen ber om ursäkt om vi varit och kommer vara extra mycket ivägen i år men hoppas ni har förståelse för detta.

Vi är trots allt lite nöjda att hunnit med några skötselåtgärder som är nödvändiga (dressning, luftning, vertikalskärning, gödning) och hållit banans kvalité utan någon större åverkan på spelet.

Vårt härliga ideella gäng har även dom varit delaktiga hela sommaren och i vanlig ordning pysslat med det vi inte hinner med. Röjning mestadels vilket känns som ett dygnet runt jobb, sjökanten vid 17 är nyligen röjt och snyggt och även 18 är påbörjad. Även många diken är uppfräschade och fina. Stort tack till alla inblandade!

Klassiska KM helgen är på ingång och vi hoppas kunna vässa banan ytterligare ett snäpp, sen är det upp till er och bjuda på skönspelet!

Tack för mig och väl mött på banan!

Mvh

Banchef Andreas Manninen

Uppdatering banchefen

Hej allesammans!

 

Sköna maj är här! Det är så det sägs i alla fall, men denna maj månad har än så länge hållit det sköna vädret borta och det svängiga aprilvädret vi har haft har förlängts en bit. Det är t.o.m rapporter för snö imorgon (Onsdag 13/5), men efter det håller vi tummarna för att det ordnar till sig och det varmare börjar komma även på nätterna. För det är precis vad som behövs just nu för att gräset ska komma igång och växa ordentligt.

Statusen på banan är i det stora hela bra för årstiden och både färg och hälsa på gräset är fint. Dock lider vi fortfarande av en del gamla svampfläckar på vissa greener, mestadels på andra 9 hålen. Där behöver vi värmen för att det ska kunna läka ihop så fort som möjligt. I början när vi öppnade banan så märktes det inte av särskilt mycke på spelegenskaperna just för att det friska gräset inte hade börjat växa så mycket. Men nu när det vaknat till och växa lite så blir de gamla svampfläckarna mer som gropar som kan störa puttningen en del. Men som sagt får vi lite sol och värme snart så tror jag att det kommer läka ihop rätt så snart. Vi kommer framöver försöka hjälpa till lite med en del dressning för att jämna ut hålorna och skapa lite extra värme i greenytan.

Andra åtgärder vi har gjort är bl.a. fixat i ordning dräneringar på fairway där det varit vattenproblem på t.ex 2:an och 5:an där det syns att det är grävt. Några fler diken har grävts ur för att få vattnet och rinna bort ordentligt. Bunkrar är renoverade med ny dränering, dräneringsgrus lager och sand på hål 1, 11 och 17. Det tror jag kan bli riktigt bra och förhoppningsvis är det ett arbete vi kan fortsätta med och hinna med att renovera några bunkrar per säsong.

Vårat suveräna servicegäng har bland mycket annat hjälpt till att bygga upp några nya orange tees på hål 2, 3, 7 och 11. De är placerade så att första fairwayspridaren bör nå dessa tees med bevattningen vilket var problemet med några orange tees förut.

 

I dessa tider och den minst sagt annorlunda säsongen vi är inne i nu så har golfspelet varit mer intensivt såhär års jämfört med andra säsonger, vilket dock är väldigt positivt i allt elände runtomkring. Men det gör att vi på banan får ändra strategi och rutiner emellanåt och ibland även inte hinner med allt innan banan är fullbelagd med golfare då vi inte är fler i banpersonalen trots att det är väldigt mycket mer spel. Snart är vi inne i högsäsongen och klippning av alla ytor är det enda som kommer stå på schemat. Fortsätter utvecklingen på speltrycket kommer det bli tufft, men jag tror och hoppas att det kommer lösa sig och att banan ska presentera sig i sitt bästa. Nåt jag har noterat hittills är att det varit lite på den slarviga sidan med bl.a. lagning av nedslagsmärken, nedskräpning med fimpar och gamla snusprillor och uppslagna torvor som inte lagts tillbaka. Även bunkrar har varit lite sisådär när man inte i alla fall försöker släta ut sanden där man har varit och slagit. Så jag vädjar till alla som är ute och spelar vår härliga bana att hjälpa oss att hjälpa er med att hålla banan ren och i fint skick. Gör vi det här tillsammans så kan den här säsongen bli nåt att minnas även ur det positiva perspektivet!

 

Håll tummarna för gott och soligt väder nu, vi ses ute på banan!

 

Mvh

Andreas Manninen

Banchef 

 

Banöppning!

Hej alla medlemmar!

Nu så var det dags, och snabba bud blev det.

Imorgon onsdag 1/4-2020 öppnar vi för spel på sommargreenerna (obs inget tidigt april skämt ;-P) och säsongen 2020 kommer äntligen igång!

Det var egentligen sagt öppning till lör 4/4, men vi smygstartar lite. Bokningen är öppen och möjligt att boka redan kl 06:00, MEN, tänk på att det troligtvis kommer vara lite frost på onsdag morgon då det ska vara nedåt 0 grader på natten. Så det kommer antagligen inte vara möjligt att komma ut och spela alltför tidigt.

 

Vi kommer även börja denna säsong med några annorlunda men ack så viktiga regler pga den rådande Corona virus situationen, det är följande:

 

– obligatorisk flagga i (betyder att flaggan får sitta kvar i hål i alla lägen och ingen rör den. Plocka upp bollen ur hål med handen och handske på)

– inga krattor kommer att finnas i bunkrarna (försök att i bästa mån jämna ut sanden med sko eller klubba där man har gått och slagit)

 

– inga bolltvättar finns ute på banan (för att minimera smittorisken när alla tar i dom)

 

– byt inte scorekort med varandra (samma princip som med bolltvättar, bättre att en för scorekortet ensam eller att man använder sin egna telefon och skriver upp score i)

 

Utöver det är det rent sunt förnuft som gäller och jag tror att ni alla redan är införstådda i de regler och förhållningar som myndigheterna har satt i samhället, så låt oss föra över det till golfbanan också så kommer det att gå fint!
Finner ni mig eller nån annan banarbetare ute på banan och undrar något, tveka inte att fråga oss.

Nu öser vi i en massa birdies!

 

Varmt välkomna!

 

Med vänlig hälsning, 

Banchef Andreas Manninen

Säsongslut!

Så var vi framme!

Dit ingen egentligen vill komma, men i detta avlånga land så måste vi möta vintern och dess mörker förr eller senare.

Söndag 27/10 är sista dagen att nyttja banan med sommargreener och därefter stänger vi banan. Förhoppningsvis kan vi få ut ett 9-håls vinter bana så snart som möjligt.

Varför vi stänger banan är mycket pga att det är väldigt blött och geggigt där ute. Dessutom har vi tyvärr fått en hel del svampinfektioner i det här blöta och solfattiga väder vilket inte är bra. Vi kommer även att sätta igång att djuplufta greenerna under vecka 44 då vi hyr en maskin för det ändamålet, efter de kommer inte greenerna att vara särskilt spelbara.

Det är fördelaktigt om gräset och greenerna kan få vila från spel och tramp så mycket som möjligt innan vintern kommer antågande och att vi hinner göra våra invintrings åtgärder i lugn och ro, tror och hoppas att det finns förståelse för det bland våra medlemmar.

Men jobbet tar inte slut med att invintrings åtgärderna är gjorda. Då är det dags att sätta igång och rengöra, serva och rusta maskinerna inför nästa säsong. Även slipning av alla aggregat ska hinnas med under de kalla månaderna.

Servicegruppen och frivilliga kommer att fortsätta mycket med slyröjning och rensning av våra omkringliggande områden, den hjälpen är vi otroligt tacksamma för då det är sånt vi inte riktigt hinner med själva på banan.

 

Med det sagt så önskar jag er alla en snörik och härlig vinter med mycket kyla och solsken!

Vi ser fram emot säsongen 2020 med klubbor som blivit putsade på och en swing som vilats i form!

 

Med Vänliga Hälsningar

Banchef

Andreas Manninen

 

Vårkänslor!

Så där ja, då var vi tillbaka efter detta eviga mörker som kallas vinter! Klockan är framställd, ljuset håller sig längre på dagarna och våren är igång. Alla växter börjar sträcka på sig och visa lite färg. Det var nästan att jag trodde våren var igång redan i februari när vi hade en vecka med strålande väder men nä, jag borde ha vetat bättre. Våren är som vanligt inte känd för stabilt väder.

Jag ska inte dra ut på nånting nu så jag tar det på en gång, nu har vi preliminär bokat en öppningsdag av banan. Lördag den 13/4 slår vi upp portarna på banan och kör igång säsong 2019!

Det enda vi behöver hålla tummarna för är att vädret är med oss och att det inte blir nåt bakslag med för många minusgrader som inte tillåter golfspel.

Vi har lite saker som ska hinnas med och bli klart innan dess. Djupluftning av greener har gjorts, de ska sen klippas och snyggas till en gång och sen ska dom dressas och jämnas till. Bevattningen har startats men det har börjat med lite problem både nere i pumphuset där ett rör till ena pumpen läcker och så har vi fått ett läckage i stamledningen på 1:an som vi har grävt upp och ska åtgärda. När det är färdigt och vi kunnat fylla ledningarna med vatten måste vi köra alla spridare och se så att de går som de ska och inget är trasigt. Nästa vecka ska vi även installera en ny pumpstyrning som ska göra att pumparna körs mer samtidigt vilket resulterar i att alla pumpar går med lättare belastning och de inte behöver köras så hårt var för sig. De är rätt gamla pumpar men kanske får dom ytterligare ett par år till i tjänst tack vare denna styrning.

Banan ser helt ok ut efter vintern, greenerna har några få svampskador. Vissa mer än andra men generellt ser det bra ut. Tittar man på t.ex 1:an, 2:an och 5:ans greener så skulle vi ha kunnat öppna redan förra veckan för de ser friska och bra ut. Men vi har ju som vanligt de andra greenerna som exempelvis 3, 4 och 12 som ligger lite sämre till och har en del ytor där det legat is en längre tid, långvarig skugga och seg uppvärmning så gräset vill inte riktigt komma igång. Förhoppningsvis kommer luftningen och dressningen hjälpa uppvärmningen av dessa lite så det börjar hända något.

3:ans green har även drabbats av hjortar (kanske?) som haft nån sorts dansparty där så den har blivit lite tilltufsad. Den bör dock repa sig när gräset kommer igång och växa och vi hjälper till med dressning och gödning.

Just på spelytorna har det inte gjorts så mycket under vintern, dock runtomkring i skog och mark. Vi har haft ett superduktigt gäng som röjt både träd och sly men även räfsat och plockat ihop allt skräp så det blivit rent och snyggt. Jag tror det kommer kännas mer öppet och rent efter kanterna runt banan. Det har också varit en maskin av större modell som röjt granskogen på kullen mellan 12,13 och 14. Jag hoppas det kommer ge bl.a. 12:ans green lite mer tillströmning av luft då den ligger lite väl skyddad där inne.

 

Det var allt (tror jag) för denna gång. Och precis som alltid, undrar ni något över banan, skötseln eller annat för den delen så tveka inte att fråga om ni ser mig. Man kan aldrig få tillräckligt med kunskap!

 

Mvh

Andreas Manninen

Banchef

Uppdatering från banchefen!

Sköna maj!

Så brukar man ju säga och denna gång stämmer ju uttrycket till 110%. I alla fall om man är en sommarsugen badfantast. Själv har jag redan hunnit badat ett par gånger vilket inte hör till vanligheterna, men det är tack vare mina små barn som blir helt vanvettiga när dom kommer nära vatten och ser chansen att slänga sig i, så ur den aspekten så tackar jag för att maj månad bjudit på denna högsommarvärme.

 

Som skötare av en golfbana dock så kan jag inte påstå att det varit helt i linje med mina önskemål vädermässigt, i början var solen och värmen alldeles utmärkt och få för att gräset skulle sätta igång och växa ordentligt så att vinterskadorna läckte ihop men nu har avsaknaden av regn har satt sina spår på stora delar av banan.

Nåt som är svårt t.o.m för mig att komma ihåg under denna “vårstart” är att det endast är 1 månad sen vi öppnade banan och att vi innan dess hade en extremt vinterseg och kall april med några utslagna greener och mycket svampskador på sina ställen. Så det har varit en ordentlig väderomställning från att vi öppnade banan.

 

Nu lämnar vi vädersnacket och går till vad som hänt denna månad. Vi började säsongen med stora bevattningsproblem då de som grävde för fiber genom banan lyckades gräva av både kablar och stamledningar på vissa ställen. När vi lagat stamledningen så kom efterspelet när rör och spridare blev fulla med grus och större plastbitar från stambrottet, och det har hållit i sig fram till nu då jag tror och hoppas att det sista är överspelat. Vi har grävt upp en liten bit ledning på 4:an pga att det varit stopp i röret, så jag har lämnat det öppet med mening utifall det skulle komma mer sten och skräp dit. Men det ska snart läggas igen.

Utöver det så har det varit ett par maskinhaverier som tagit tid att åtgärda, ruffklipparen som exempel var ur funktion en hel vecka som många av er säkert märkte när man helt plötsligt nästan var tvungen att träffa fairway för att ens hitta bollen.

För ca 2 veckor sen var vi ute och stödsådde alla greener med nya gräsfrön, detta ska göras en gång till framåt augusti-september. Anledningen är att få in lite nyare bättre grässorter i greenerna som förhoppningsvis ger lite bättre kvalité och gör att de klarar vintern lite bättre.

Handvattning pågår i skrivande stund för fullt för att försöka hålla de värsta torrfläckarna borta, det märks väldigt väl på bland annat vissa tees att bevattningen inte gör sitt jobb. Mycket pga spridarna sitter helt felplacerade och inte täcker de gräsytor de är menade för att göra. Men med den lilla personalstyrka vi har ihop med att vi har fått många oplanerade saker att ta hand om så hinner vi helt enkelt inte med att åtgärda problem som att omplacera spridare m.m,  utan vi får försöka släcka de värsta “bränderna” i hopp om att regnet letar sig hit inom snar framtid.

Bunkrarna är på gång att fyllas på med en del sand så att de snart ska kunna vara både finare att titta på och bättre att spela ur.

I samband med denna torka så har gräset börjat lugna ner sig lite i tillväxt nu, så jag säger med stor försiktighet att förhoppningsvis får vi lite tid över och åtgärda vissa problemområden som vi har när vi slipper klippa lika ofta.

 

Jag säger tack för denna gång och nu ska jag googla olika typer av regndanser så får vi se om det är nån av dom som funkar!

 

Med Vänlig Hälsning

Andreas Manninen

Banchef

 

 

Vårstart 2018

12 april 2018

Hej alla friskvårdare!
Härmed sätter jag igång säsongen 2018 med ett första brev för året (alldeles för sent jag vet).
Våren har verkligen varit duktig på att hålla sig undangömd i år, tydligen den segaste vårstarten på 100 år säger meteorologerna. Det tvivlar jag inte ett dugg på!

För med den här extremt sega och kalla våren så har banan tagit stryk på sina ställen dessvärre, speciellt greenerna. De greener som ligger mest illa till är 4, 12 och 17:e green, dom ser inget trevliga ut och luktar lite halvdant. När greener börjar lukta unket och ser väldigt mörka näst intill svarta ut på vissa ställen så är det ett tecken på syrebrist pga ett för långvarigt istäcke. Vid syrebrist finns risk för att gräset slås ut och dör, dock så både tror och hoppas jag att dessa greener kommer att vakna till även dom.  Den gångna hösten har också satt sina spår då det var ett konstant regnande och extremt blött, det var verkligen ingen bra höst för att kunna få en bra invintring på banan.

De flesta tees och fairways ser dock ut att klara sig hyfsat bra, det är en hel del svampfläckar runt omkring men det är inget jag känner oro över utan det gräset kommer nog ta sig och växa till sig med bättre väder.

Men “Hoppet är det sista som lämnar en Greenkeeper” som man säger?! För nu ser det äntligen ut att vända på det här trista vädret och solen har varit flitigt framme, även nästa vecka ser riktigt lovande ut med både sol och mycket plusgrader. Och det är precis vad som behövs för att väcka liv i gräset, sol och värme. Med det borde vi kunna dra igång bevattningen inom kort vilket är välbehövligt när värmen kommer och det börjar torka upp.

Så vintern då? Jo det har faktiskt hänt en hel del under vintern, speciellt när det kommer till träd och borttagning av dessa. På många ställen har det kapats en del träd runt banan just för att kunna få in lite mer sol där det har varit skugga och kunna få lite luftgenomströmning som hjälper till att syresätta och även torka upp områden. Jag rekommenderar att ta en extra titt på hål 15 och 16, för där är nästan alla träd bortagna så nu får man en väldigt vacker vy över sjön. Från 16:e tee ser man hela hål 18 och klubbhuset nu med sjön liggandes vackert framför, en ny reklambild för vår bana kanske?

Tack till alla som har ställt upp och hjälpt till med trädröjningen den senaste tiden, strålande jobb!

Tack vare maskinfonden har vi också fått in nya slipmaskiner så att vi äntligen kan slipa våra klippaggregat själva hädanefter, och det här tror jag kommer att göra en oerhörd skillnad på både gräsets kvalité och hälsa. Framförallt framåt hösten då det är extra viktigt att kunna ha riktigt vassa klippare.

Nu har jag pladdrat tillräckligt och ska slutligen ta tag i den fråga som jag tror kliar mest i er alla, när tror vi att vi kan öppna banan?

Tyvärr måste jag meddela att där finns inget bra svar ännu, vi väntar fortfarande med spänning att få se hur dessa sämre greener har klarat av den långa våren. Den viktigaste faktorn just nu är den vi inte kan rå på, vädret. Jag kan dock säga så mycket att vi kämpar på för fullt för att kunna öppna banan innan April är slut!

Med vänlig hälsning
Andreas Manninen
Banchef

 

 

Uppdatering från Banchefen!

Sommaren är slut och hösten på ingång!

Det känns som att man blir lika överraskad varje höst när sommardagarna försvinner och byts ut mot kyliga morgnar, men jag ser fram emot hösten och välkomnar gärna ett lagom varmt september.

Blickar man tillbaka så har sommaren bjudit på väldigt bra golfväder ändå, runt stabila 20 grader och mestadels sol. Dock för den badsugne så finns det väl några värmegrader till att önska.

 

Den extremt långa torrperioden vi har haft tog ett hastigt slut och den senaste tiden har bjudit på en hel del regnoväder med jämna mellanrum, och med regnet har fått tillbaka den fina gröna färgen på de flesta ställen på banan och även naturen runtomkring.

Men mycket regn och fukt i samband med svalare morgnar och lagom varma dagar medför i vanlig ordning lite problem också, på greenerna speciellt. Jag har noterat en hel del gula (gul-bruna) fläckar på greenerna, vissa har mer än andra och vissa har knappt nånting. Det är (troligtvis) en svampsort som heter antraknos som är en stressrelaterad svamp, och kruxet med den är att det finns så väldigt många faktorer som påverkar om man får denna svampsymptom – för torrt, för blött, kompakterad jord, områden med hög slitage, brist på näringsämnen, för låga klipphöjder m.m. Som tur är så är det mest i mina ögon det sticker att se denna svamp, jag tror inte den påverkar golfspelet särskilt mycket än så länge.

Vad vi har gjort för åtgärder hittills är bl.a. luftning och lite extra gödning och järn, även höjt klipphöjden på greenerna så det kommer dessvärre kanske kännas lite trögare med puttningen. Vi vältar så mycket vi kan för att pressa bort ytfukten och hålla gräsytan så torr som möjligt. Framöver ska vi göra en lättare vertikalskärning för att få bort lite överflödigt gräs och ge det friska en chans att andas och sprida sig, och vi ska försöka hinna med en del dressning också.

 

Om vi bortser från greenerna så ser jag inga större problem på de andra spelytorna. 12:ans tee som är nybyggd och nysådd ser bra ut men vi fick ett litet bakslag när vi började klippa ner den, jag tyckte det såg lite glesare ut med gräs än jag trodde innan klippning och med tanke på att det är så sent på säsongen så funderar jag på att kanske inte öppna den förrän säsongsstart nästa år.

Utöver den vanliga klippningen så ska det förhoppningsvis hinnas med en hel del gräs och slyröjning nu när det växer en del i diken och annat. Vi ska även välkomna Servicegänget tillbaka som har satt igång på sina sedvanliga tisdagar och hjälper oss med mycket runtomkring jobb som vi ordinarie personal inte hinner med.

 

Det var allt denna gång, nu ser vi fram emot en solig och härlig höst så kanske t.o.m jag ska ta mig tid och hacka runt ett par rundor!

 

Med Vänlig Hälsning

Banchef Andreas Manninen

 

Sommaruppdatering från Banchefen!

Det märks att vi är mitt i sommarsemestern när dagarna fylls upp mer och mer i tidsbokningen av både gäster och medlemmar som vill nyttja vår bana för en härlig golfdag, det märks även på att vi banarbetare får börja tidigare och tidigare på morgnarna för att hinna med allt.

Det lät negativt kanske men det är i mitt tycke precis så det ska vara. En fullbokad bana brukar oftast betyda att det är en fin/populär bana, så det är vi nöjda med.

 

Banstatusen är förhållandevis bra med tanke på att vi verkar vara inne i den torraste period vi har haft på väldigt många år. De finklippta delarna (tee, fairway och green) håller vi torrfläckarna borta så gott det går med bevattningen. Fairways börjar ta ordentligt med stryk av torkan pga den behöver mer vatten, likaså vissa tees och ett fåtal greener har en del torrfläckar. Pga detta så har vi börjat bli lite försiktigare med klippning så vi kör fw och tees 2ggr i veckan mot normala 3ggr, kanske kommer vi t.o.m gå ner på 1gång/vecka. Greenerna klipper vi ungefär varannan dag och ibland även med tre dagars mellanrum, så vältar vi istället de dagar vi inte klipper.

När det är varmt och soligt kan man tro att gräset har det bra men riktigt så är det inte tyvärr. När det är såhär torrt så blir gräset väldigt stressat och man bör vara försiktig med skötselåtgärder (som klippning) som stressar gräset ytterligare.

Vi är ute och handvattnar framförallt tees och greener så mycket vi kan för att torrfläckarna inte ska bli större och sprida sig alltför mycket. Det här kan dessvärre medföra att vi säkerligen är lite i vägen för golfspelet ibland, hoppas ni har överseende med detta.

Bevattningen har fungerat rätt så bra fram tills för ett par veckor sedan då vi hade ett stambrott på 16:e vid bunkern, det är dock åtgärdat nu. Efter det fick vi ytterligare en läcka vid stora rishögarna bredvid grusvägen som går från klubbhuset och bortåt 11:an, det är också åtgärdat. Men samtidigt fick vi även problem med våra pumpar där en började läcka vatten och inte kunde pumpa ut något, så för tillfället kör vi endast en pump som får kämpa så gott det går tills vi har fått klart hur vi ska lösa läckaget på den andra pumpen. Ska det bli bevattningsproblem så blir det ju självklart när det är som torrast *suck*.

 

12:ans tee som jag nämnde i förra brevet har växt på riktigt bra och det ser fint ut. Så snart ska vi börja klippa ner den stegvis så att vi kommer ner till teehöjd så förhoppningsvis blir den spelklar framåt augusti.

Det var allt för denna gång, nu ser jag personligen fram emot kommande KM som spelas 5-6:e aug där jag ska försvara titeln. Det blir dock en tuff uppgift med det lilla golfspel jag hunnit med och samtidigt många andra duktiga golfare som säkert gärna slår mig på fingrarna just den helgen. Men jag kommer banne mig få dom att kämpa ordentligt för de!

 

Tack för denna gång!

 

Mvh

Banchef Andreas Manninen

Uppdatering från banchefen!

Hej!

Nu är säsongen i full fart och jag hoppas de flesta av er börjar hitta till ett stabilt golfspel nu när de första stela vårrundorna förhoppningsvis är avklarade.

Själv kämpar jag dessvärre fortfarande med att hitta tid till min FÖRSTA runda för året. Jag måste medge att nu börjar det svida kraftigt i golfsjälen att inte ha spelat någonting ännu så jag får nog sätta högsta prioritet på den frågan snart.

Hur som helst, här kommer en kort sammanfattning om läget på banan:

Greenerna ser bra och välmående ut nu när dygnstemperaturen har stigit kraftigt efter den sega och långdragna våren. Tees och fairways börjar sakta men säkert läka ihop de svampfläckar vi har haft, undantaget de tees som ligger i skugga som troligtvis kommer att ta lite extra tid på sig. Vädret har varit bra den senaste tiden men självklart är man aldrig nöjd, för nu är problemet den väldigt lilla om inte nästan obefintliga nederbörd under vår och försommar. För med mycket värme kombinerat med gödning som vi lägger på så kräver gräset betydligt mer vatten när det växer kraftigt så regn behövs också med jämna mellanrum. Bevattning kör vi förvisso i princip varje natt men det funkar snarare mer som underhåll för att slippa torrfläckar så gott det går, men regn är alltid bäst. Dock ser det ut att komma en mindre omgång regn de närmaste dagarna vilket vi ser fram emot.

Som ni kanske har sett så har vi byggt till ytterligare en nivå på 12:ans tee. Detta för att få ihop den tee till en enda lång tee. Och gräset har börjat växa ganska ordentligt där, men spelklart lär det nog inte bli förrän i slutet på sommaren tror jag.

Förutom den dagliga klippningen så ska vi passa på att ytlufta och dressa greenerna en del framöver för att få fastare yta och jämnare bollrull. Vi ska även se till att stödså greenerna nu när marktemperaturen stigit upp, detta för att få in lite nyare och bättre grässorter i greenerna inför framtiden.

Vi har även fått glada besked att det lilla gäng medarbetare vi har från kommunen ska få gå en röjsågs kurs så samtliga har tillstånd att köra röjsåg. Det ser vi fram emot för då blir det röjning ordentligt i alla diken och ställen där vi inte kommer åt så bra med klippare och vi själva inte hinner att röja så ofta.

 

Mitt minne är inte det bästa men jag tror jag har fått med allt, och med det sagt så håller vi tummarna för mycket regn (på nätterna) och sol (på dagarna) de kommande veckorna.

 

Mvh

Banchef Andreas Manninen