Stefans restaurang får lovord

Än så länge har restaurangen begränsade öppettider. Men ju närmare sommaren vi kommer, desto mer hoppas Stefan Smielkiewics kunna bjuda sina gäster på.

”En njutning!” ”Förstklassig mat!”
Lovorden kommer från restauranggäster på Flens GK. Krögaren, Stefan Smielkiewics, ler glatt.
– Det kunde varit värre, säger han med klädsam blyghet.

Säsongöppningen blev inte vad Stefan tänkte sig då han tackade ja till att bli klubbens nye krögare. Men ingen kunde ana att en pandemi skulle slå ut allt från topprestauranger över hela världen till de mindre restaurangerna där en ensam krögare sköter verksamheten. Men så blev det. Fast inte för krogen på Flens Golfklubb.
– För de stora krogarna gällde att försöka skala ner till en omsättningsnivå de kunde klara. För mig var det tvärtom. Jag kom till ett odukat bord och började med att jobba mig upp från noll, säger Stefan.
Och det gick bra. Sedan början av april, när restaurangen öppnade för säsongen, har kunderna kommit och de fortsätter berömma de kulinariska läckerheterna. Gästerna är utspridda i lokalen och håller sig till Folkhälsomyndighetens råd om tillräckligt avstånd – bara vartannat bord är dukat. När värmen återkommer så blir det dessutom möjligt att sitta utomhus.
– Och blir det väldigt mycket folk så kan vi duka upp ytterligare bord på övre våningsplanet, så det här kommer att bli bra.
Stefan, som bor i Nykvarn, pendlar till golfbanan varje dag och handlar sina råvaror hos lokala leverantörer både i Sörmland och Östergötland.
– Gillar inte halvfabrikat. Jag har under årens lopp stött på olika former av matlagning men för mig låter det ologiskt att exempelvis köpa halvfabrikat av andra kockar. Då jobbar jag hellre från scratch så jag vet vad som ligger på tallriken. Nummer ett blir att satsa på husmanskost med fisk och kött men det kommer att finnas a la carte också där det kan dyka upp både ost och skinka-mackor och skaldjur.
Stefan har en diger köksbakgrund som köksmästare, restauranglärare och krögare på ett oändligt antal hotell, äldreboenden och toppkrogar både i Stockholm och utomlands de senaste 16 åren. Han började känna att det nu var dags att ta sig an något ”eget”, att få bygga upp en rörelse helt på egen hand.
– Och då blev det en golfrestaurang – underbart! Här är en mysig miljö, jag jobbar på mina egna villkor och det är en ny infallsvinkel för mig. Dessutom det roligaste jag gjort.
Till sin hjälp har han både hustrun, goda vänner från Malmköpings Värdshus och inte minst Emma Rasmusson, som nu delar sin tid på golfklubben mellan restaurangen, golfshopen och ungdomssatsningen Golfäventyret.
– Nu väntar jag bara på att myndigheterna ska godkänna vårt sprittillstånd så vi kan servera en öl eller ett glas vin. Framtiden får utvisa hur lång tid det tar. Och när sedan coronan är passerad så lovar jag att det ska bli än mer fart här. Kanske med lite grillkvällar och andra mysigheter, säger Stefan.